Myter om kviser

Kvisene popper som regel fram når det passer dårligst. Gjerne før en fest, date eller et viktig jobbintervju.

Det fører til at vi, i et desperat forsøk, finner frem til tipsene som skal utrette mirakler. Men gjør de egentlig det? Når kvisene er på sitt verste er det lett å bli desperat nok til å prøve det meste, men sannheten er den at du faktisk kan ende opp med å gjøre vondt verre.

– Ikke ta urin i ansiktet

«Ikke spis potetgull». «Smør tannkrem på kvisene». «Pakk en isbit inn i et lommetørkle, og gni den så mot huden i fem minutter».

Det florerer av kjerringråd som skal hjelpe mot akne. Vær så snill, ikke ta urin i ansiktet!! Dette «hotte» tipset om å påføre dagens første vannlating i ansiktet hjelper faktisk ikke mot kviseutbrudd. I diverse forum kan man finne triks som for eksempel at du skal plukke blader fra en jordbærplante som du dekker kvisene med. Eller du kan piske et rått egg, og smøre det på problemområdet. Vent 12 timer før du vasker ansiktet, det samme kan du gjøre med klassiske husholdningsprodukter, som for eksempel tøymykner. Et annet populært råd er at du skal bløtlegge en t-skjorte i aknemedisin, ha den på i 15 minutter, samtidig som du gnir den mot huden. Slik får du påført medikamentet på kvisene du har på ryggen.

For deg som sliter med kviser er det ikke lett å finne ut av hva som faktisk hjelper. Rådene er mange og noen av dem er direkte feilaktige. Dette er noen av de vanligste mytene om kviser:

Det finnes lite hjelp mot kviser

Det finnes flere forskjellige midler som har dokumentert god effekt mot kviser. Ofte forebygger disse midlene for nye kviser, derfor kan det ta ganske lang tid før man ser en bedring på huden. Det er vanlig at man kan også oppleve en forverring eller irritasjon av huden i starten.

Dersom man har forsøkt reseptfrie alternativer ute effekt, eller har alvorligere former for akne kan det være behov for reseptbelagte midler. Du må derfor ta kontakt med legen din dersom du har en alvorlig grad av ane. Enkelte er veldig hardt angrepet, og må da ha oppfølging av en hudlege. Det finnes også flere forskjellige behandlinger for aknearr. For jenter kan ha god hjelp av enkelte typer p-piller.

Dårlig hygiene er grunnen til at kviser oppstår

Nei kviser skyldes ikke dårlig rengjøring av huden. Det er faktisk slik at det å skrubbe huden for mye eller rense den med sterke såper eller rensemidler, kan gi irritasjon og forverre akne.

Du som har mye kviser bør vaske huden forsiktig morgen og kveld. Bruk en mild såpe eller rensekrem beregnet på uren hud og tørk huden forsiktig uten å skrubbe og gni. Unngå kosmetikkprodukter med alkohol som bare vil irritere huden din.

Usunn mat gir kviser

Usunt kosthold er ikke årsaken til kviser, men for noen kan inntak av raske karbohydrater (for eksempel sukker og raffinerte kornprodukter) føre til kviseutbrudd. Inntak av mye melkeprodukter har også en sammenheng med en lett økt risiko for akne blant tenåringer.

Det er bare unge som er plaget med kviser

Selv om forekomsten av kviser og akne er størst i ungdomsårene, er det noen som plages med dette store deler av livet. Noen voksne kvinner kan få akne i forbindelse med overgangsalderen. Dette grunnet fall i østrogennivået.

Det er viktig å klemme ut hudormer og kviser

Man bør ikke klemme eller klore på kviser og hudormer. Faktisk kan klemming av kviser føre til de overlever lenger i huden, bakterier i pusset vil bli skjøvet dypere inn i huden og du risikerer at kvisen varer lengre. I noen tilfelle kan dette også bidra til arr i huden som blir mer eller mindre permanente.

Dersom man skal berøre hud som har kviser og hudormer, bør man passe på å ha helt rene hender og være veldig varsom. Det er faktisk en egen form for akne for som heter “akne excorié”; den skyldes at man konstant piller og klemmer på kviser og urenheter i huden.

Akne er arvelig

Det ser ut til at flere av de som har akne har en arvelig betinget, økt følsomhet for kroppens egne, normale, mannlige kjønnshormoner.

Soling hjelper mot uren hud

Naturlig sol og solarium kan dempe kviser og akne på kort sikt. Brunfargen i huden kan maskere litt av den irriterte røde fargen i kvisene, men ulempen er at solen tørker ut huden og kan øke irritasjonen i hudcellene.

Dersom man skal være i solen, bør man bruke solkremer med høy UV-faktor som er tilpasset uren hud.

Gutter er mer plaget med kviser enn jenter

De som er mest plaget av kviser, er gutter i alderen 17-19 år. Det er også slik at gutter og menn har en tendens til å få mer alvorlige former for akne som går dypere i huden og danner byller og arr.

Sminke gir kviser

Foundation kan ofte være med på å tette porene. Du får kjøpt sminke som er spesielt testet for å unngå dette problemet.

Kviser er smittsomt

Nei kviser smitter ikke.

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Felleskatalogen, Norsk helseinformatikk (NHI).