Kjemisk peeling

Kjemisk peeling er en velkjent og hyppig brukt kosmetisk behandling hvor en kjemisk løsning påføres huden for så å trekke ned i hudlagene. Prosedyren gir som navnet tilsier en overfladisk peeling eller eksfoliering av det ytterste hudlaget. Det finnes flere typer kjemiske peelinger, basert på hvilken kjemisk løsning som benyttes, og hvor dypt ned i huden man ønsker å behandle. Mange lar seg skremme av ordet kjemisk peeling og tror det innebærer mye flassing og dager hjemme fra jobb. Det er viktig å presisere at det er virkestoffet, antall lag man påfører, styrken og hvor lenge den ligger på huden som avgjør hvor dypt en kjemisk peeling går. Dypere peelinger resulterer i mer dramatiske effekter, men også høyere risiko, økt smerte, og lengre tilheling. Kjemisk peeling anbefales alle som ønsker å jobbe målrettet mot hudforbedring som en kur eller for de som ønsker en partypeel for mer glød og glattere hud.

Anbefalinger før behandling

To til fire uker før den kjemiske peelingen, bør huden forberedes ved bruk av enten retinoider (vitamin A), pigmentdempende krem, eller en kombinasjon for et optimalt resultat. Man bør unngå soling helt og bruk solkrem med høy faktor i denne perioden. Avslutt behandlingen noen dager før peelingen skal utføres.
 

Hvordan utføres overfladisk peeling?

Først renses huden grundig. Den kjemiske oppløsningen påføres deretter på ønsket område med en applikator. Hvor lenge peelingen skal ligge på huden avhenger av type og grad av kjemisk oppløsning som anvendes. Vann eller annen nøytralisator påføres så for å avslutte den kjemiske reaksjonen før peelingen fjernes. Brenning, og prikking i huden under og etter behandling er vanlig, dette vil avta etter få minutter. Behandlingen avsluttes med en beroligende, helende krem.
 

Hvordan utføres medium dyp peeling – TCA peeling?

Teknikken ved medium dype peelinger er mye lik den overfladiske, men opplevelsen under behandlingen kan variere noe. Peelingen er selvnøytraliserende og skal ikke vaskes av etter påføring. Kjemikaliene er sterkere og ​​trenger dypere inn i huden. Man kan oppleve en mer intens brenning, prikking i huden under og etter behandling. Bruk av en avkjølende vifte reduserer dette ubehaget. Behandlingen avsluttes med en beroligende, beskyttende og fuktgivende spesialkrem.
 

Hva skjer etter en Kjemisk peeling?

Restitusjonstiden etter en kjemisk peeling avhenger av vilken peeling som ble utført og hvor dypt i huden man har jobbet. For alle typer peelinger er riktig pleie av huden etter behandlingen viktig, både for å få fortgang i tilhelingen, for å få best mulig sluttresultat og for å unngå uønskede bivirkninger.
 

Overfladisk peeling

Etter en overfladisk peeling kan man vende tilbake til normale aktiviteter umiddelbart. Huden kan bli lett rosa og noe lett flassing kan forekomme, men dette er individuelt. Du kan bruke sminke for å skjule rødheten. Hjemmeprodukter som inneholder aktive ingredienser bør unngås den første uken etter behandlingen. Høy solfaktor 50 bør benyttes daglig
 

Medium dyp peeling (TCA)

Etter TCA peel vil man kunne være rød i huden 3-10 dager. Huden kan også få et lett rødbrunt preg, dette skyldes at hudens øvre lag avstøtes, hvilket gir et løft av mer pigmenterte celler. Kraftig flassing i denne perioden må påregnes. Unngå soleksponering helt til huden er normalisert. Etter dette bør man bruke solbeskyttelse med faktor 50. I sjeldne tilfeller kan man få det som kalles post inflammatorisk hyperpigmentering. Dette kan behandles, men går over i løpet av noen måneder.


Anbefalinger etter behandling

Den første uken etter behandling skal det ikke brukes annet enn vann for å rense huden. Bruk en spesialkrem tilpasset denne behandlingen. Etter en uke kan en mild hudrens benyttes. Du kan ikke bruke make-up før huden er normalisert. Det er svært viktig at du Ikke klør, plukker, skrubber eller bruker klut i ansiktet på 1-2 uker, da dette kan føre til arrdannelse. Du må heller ikke forsøke å fjerne hud som er i ferd med å løsne.
La huden hvile i ca. 4 uker etter peelingen, dette betyr at du ikke kan ta ny peel, voksing, eller andre ansiktsbehandlinger. Den første uken skal du heller ikke gjøre sportslige aktiviteter, ta varme bad, badstue eller bade i basseng. Menn må ikke barbere seg den første uken.


Forventede resultater etter behandling

Resultatene av en kjemisk peeling vil blant annet avhenge av dybden på peelingen. En overfladisk peeling vil gjøre at huden din oppleves glatt med mindre porer, strålende og frisk. Denne type peelinger kan redusere, men ikke eliminere solskader og tegn på aldring. Gjentatte behandlinger er ofte nødvendig for å oppnå ønsket effekt.
En middels dyp peeling er effektiv i forhold til å forbedre linjer og rynker. Dette skjer ved at man får cellestimulering og nydannelse av kollagen og elastin. Ett eksempel på en middels dyp peeling er TCApeel. Denne peelingen bedrer pigmenteringer og ujevnheter i hudensamtidig som den har en hudforyngende effekt. Ny behandling kan være nødvendig etter 4-6 måneder for å oppnå optimalt resultat.