Hva er kviser og hvordan bli kvitt de?

Akne eller kviser er en betennelse i talgkjertlene i huden. Årsakene er sammensatt og består av økt utskillelse av talg som blokkerer hårkjertlene. Talg som blokkerer utløpet fra hår-sekker og talgkjertler kalles komedoner eller hudormer. I huden finnes også noen bakterier som sammen med blokkerte talgkjertler fører til betennelse. Hele denne prosessen påvirkes også av hormoner, samtidig som medfødte egenskaper i huden spiller en rolle.

Nesten alle tenåringer opplever å ha kviser i kortere eller lengre perioder. Men noen er mye mer plaget enn andre. Kviser er så vanlig at de færreste tenker på det som en hudsykdom, men for mange som er rammet er kvisene en alvorlig belastning. De mest alvorlige tilfellene ser vi som regel hos personer i alderen 17-19 år. Menn er hardere rammet enn kvinner. Problemet forsvinner ofte i 25 års alderen.

Årsaker til akne

Hårsekkene har tilknyttede talgkjertler. Talgproduksjonen øker ved påvirkning av mannlige kjønnshormoner. Hårsekken utvides på grunn av trangt utløp, og talg og døde hudceller vil samle seg i hårsekken, like under hudoverflaten. Slik dannes hudormer.

Bakterien P. acnes finnes normalt på huden og i hårsekker. Den evner å bryte ned talget. Det vil da frigjøres stoffer som fører til lokal irritasjon og betennelse.

Personer med akne har ikke høyere nivå av mannlige kjønnshormoner i kroppen enn normalt. Utvikling av akne ser ut til å skyldes en økt følsomhet for kroppens egne, normale, mannlige kjønnshormoner. Denne følsomheten er arvelig betinget.

Visse medikamenter kan utløse akne, blant annet hormoner og muskelbyggende dopingmidler. Trykk og gnidning, samt ansiktskosmetikk kan også fremkalle akne.

Det er ingen endelige holdepunkter for at spesielle matvarer påvirker forløpet av kviser, men studier tyder på at et kosthold som inneholder raske karbohydrater kan øke risikoen for å få kviser.

HVILKE BEHANDLINGSMULIGHETER FINNES?

Behandling av kviser med legemidler.

Benzoylperoksid har en bakteriedrepende effekt, og hemmer P. Acnebakteriens nedbrytning av triglyserider til frie fettsyrer. Benzoylperoksid virker ved at den reduserer mengden bakterier og løser opp talgpropper.

I tillegg benyttes ofte et lokalt antibiotikum Dalacin, som også kan smøres på huden. Ved lett akne, kan en kombinasjon av Basiron og Dalacin fungere bra.

Fungerer ikke dette tilfredsstillende kan man bytte ut Basiron med EpiDuo som er reseptpliktig. EpiDuo inneholder, i tillegg til benzoylperoksyd, adaptalen, som regulerer talgkjertlene.

Differin er en gel som inneholder A-vitaminsyrer, den åpner porene og redusererer ved dette talgmengden i huden. Zalna er en krem som inneholder både differin og Dalacin, reduserer både bakterie- og talgmengden i huden.

Dersom lokalbehandling ikke er nok, kan det prøves antibiotika. Mest vanlig er tetracyliner.
Ved stadig tilbakefall etter tetracyclin tabletter, bør man overveie isotretinoin.Det finnes også p-piller (Diane eller Yasmin) som er spesielt beregnet på dem med kviser, disse inneholder et antiandrogen, et hormon som kan motvirke stimuleringen av talgkjertlene, også hos de som ikke har fått påvist hormonforstyrrelse.

Det eneste medikamentet som kan kurere, og gi varig effekt ved uttalt dyp akne er isotretinoin (tidl Roaccutane). Nedsetter talgproduksjonen og normaliserer forholdene i talgkjertlenes utførseølsganger.

Hva kan du selv gjøre?

Det finnes flere hudpleieserier beregnet på fet og uren hud.

Daglig stell av huden:
• Rens huden morgen og kveld, med renseprodukter beregnet på fet hud.
• Påfør behandlingsprodukt, dette er produkter som nedsetter talgproduksjonen, åpner porene og minsker forekomsten av bakterier.
• Påfør fuktighet for å unngå at huden kompenserer og produserer mer talg. Anbefaler å bruke en vannbasert fuktighetskrem beregnet på fet hud.
• Bruk en peeling 1-3 ganger i uken for å fjerne døde hudceller og unngå tilstopning av porer. Enzympeelinger er å foretrekke da peelinger med skrubbekorn kan gjøre vondt verre på hud med akne.

Salongbehandlinger som anbefales er:

Acnelan
• Syrepenslinger med fruktsyrer
• Dyprens med evt utklemming
• Microneedling med skinpen og serum med aktive ingredienser.


• Microneedling med skinpen og serum med aktive ingredienser.

Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok (NEL). Norsk helseinformatikk (NHI). Felleskatalogen.